Csokorba szedtem a világ minden tájáról pár válogatottan furcsa, szokatlan vagy bizarr ételt. Hogy mit értek ezek alatt? Leginkább olyan alapanyag (főként) hús használatát, ami nagyon idegen tőlünk, számunkra össze nem illő ízkombinációkat, furcsa alapanyagokat.
Újonnan induló “sorozatomba” olyan ételeket válogattam 8-as listába, amik az egyszeri ember (főként a magyar) érzékszerveit alaposan felrázzák. Ez a lista 8 bizarr húsételt mutat be, amit csak bevállalósok kóstolnának meg.
És akkor lássuk a (majdnem) medvét:
8. Haggis – Skócia
A skótok egyik legtipikusabb eledelét Robert Burns költő is hirdette. Ahogy a helyiek mondják: “Minden a fűszerezésen múlik”. De nem is csoda, ha a fűszerezés ilyen kardinális kérdés, a haggis borjú- vagy birkabelsőségekből (főként máj, tűdő) készül, amit megfűszereznek, árpát vagy kölest adnak hozzá és birkagyomorba töltve főzik meg. Aki szereti a hurkát, annak nem lesz gondja vele.
7. Erjesztett cápahús – Izland
Az erjesztett cápahús, vagyis hákarl mondhatnánk, hogy megosztó étel, bár valószínűleg többen viszolyognak tőle, mint ahányan kedvelik. Végtére is kvázi egy rohasztott halról van szó. A cápát lefejezik, kibelezik és homokba temetik, ahol 6-12 hétig tárolják, majd besózzák és 4-5 hónapig szárítják. Jó sok erőfeszítés ezért az orrfacsaró, ízlelőbimbókat leterhelő ételért, nemde?
6. Pénisz – Korea, Kína (bika, kutya, juh)
Ez legalább az, aminek látszik, bár nem hiszem, hogy sok európai szívesen kóstolgatná, pláne a kutya ezen testrészét (vagy bármilyét). Az ázsiaiak szokása, hogy mindenre, ami gusztustalan, rámondják, hogy afrodiziákum, és akár igaz, akár nem, ebben az esetben ez még érthető is.
5. Kiviak – Grönland
A grönlandi inuitok hagyományos étele méltán vált ismertté világszerte, mint az egyik legbizarrabb étel, hiszen elég szokatlan kizsigerelés nélkül ilyen sokáig fermentálni az állatokat. No de mégis mi ez? Az elejtett fóka bőre alá helyeznek el pár száz alkabukó tetemet (fekete-fehér kistestű madár), majd a madarak testét és a fóka bőrét is bekenik a zsírjával, összevarrják a nyílást, leszorítják kövekkel és hat-hét hónapig békén hagyják. A helyiek ezután nem bíbelődnek sokat az elfogyasztással, gyakran nyersen eszik meg a tollak eltávolítása után.
4. Szemgolyó
A birkaszemet többnyire a fejjel együtt főzik meg és így tálalják. Vagy eltávolítják a szemeket és szósszal fogyasztják. Fincsi…
3. Escamol – Mexikó
A szépen csengő név, más néven mexikói kaviár voltaképpen a Liometopum óriáshangya tojásait takarja, amit boldogan adagolnak hozzá salátákhoz, íze állítólag dióéra emlékeztet és túrós állaga miatt könnyen omlik a szájban. Egészség!
2. Boodog – Mongólia
A kecskét vagy mormotát megnyúzzák, a belsőszerveit fűszerekkel és forró kövekkel együtt visszahelyezik a testébe. Ezután dróttal lezárják és a maradék szőrt kívülről lepörkölik.
1. Sannakji – Korea
Koreában nagy divat élő polipot tenni a búra alá, majd szójaszósszal meglocsolgatni és elfogyasztani. Számomra ez durva állatkínzás, amellett elég veszélyes küzdelem is, hiszen könnyen megakadhat a torkunkon az egyik lábacskája. Azon kívül érdekelne, vajon mennyi idő megemészteni egy élő polipot?
Folytatása következik, addig is ajánlom eddigi cikkeimet, ha nem ment el teljesen az étvágyad.
Ha tetszett a cikk, kövess a a facebookon!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: