Gasztropause

Kardamomos keksz

Még a karácsonyi loholásban kerestem gyorsan egy egyszerű, olcsó receptet, amiből könnyen tudok sok sütit készíteni. Kissé megvariáltam a dolgokat, bevontam a kardamomot, azóta pedig az egyik legkedvencebb sütim lett ez a finomság. Gyorsan meg is sütöttem újra, hogy bemutatkozhasson.

SAM_0389

A fekete teák kiváló kísérője

Amire szükséged lesz (kb. 130 darabhoz)

  • 50 dkg finomliszt
  • 22 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 1 zacskó sütőpor
  • 8 gramm kardamom
  • 1 kávéskanál gyömbér
  • kristálycukor

A vajat és a porcukrot keverjük el alaposan, a tojásokat dolgozzuk bele egyenként. Egy nagyobb edényben a lisztet, a kardamomot, és a sütőport is keverjük össze, utána adjuk hozzá a vajas masszát. Kilisztezett nyújtódeszkán szaggassunk a tésztából fél centis korongokat (vagy bármi mást), a tetejükre szórunk egy kis kristálycukrot, a receptben amúgy sincs túl sok cukor. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és magas hőmérsékletű sütőben süssük 8-10 percig. Az ízének és esztétikájának is árt, ha túlságosan megpirul, inkább lessük a sütőt többször!

Tipp: A kardamomot fokozatosan adagoljuk bele, nehogy sok legyen, mert intenzív ízű. Tapasztalatom szerint a 6-8 gramm a legideálisabb mennyiség, ami tökéletesen harmonizál mindennel.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!