A Halloween ősi kelta hagyományokból alakult ki. A pogány boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe volt a samhain október 31-én. Manapság leginkább az ijesztő jelmezekről, töklámpásokról ismerszik meg a hagyomány. Mi is készültünk az ünnepre. Három ötletes receptünk van arra az esetre, ha valami hangulathoz illőt kínálnátok a vendégeiteknek.
Hozzávalók
- 1 kg sovány darált pulyka
- negyed csésze pesto
- negyed csésze zsemlemorzsa
- negyed csésze reszelt sajt
- negyed teáskanál feketebors
- 1 üveg bolognai szósz (lehet házi is)
- 1 teáskanál só
- fekete vagy zöld olívabogyó
- spagetti tészta
Az összetevőket a szósz, olívabogyó és tészta kivételével öntsük össze egy tálba, keverjük össze. Formáljunk belőle evőkanálnyi gombócokat (tényleg legyen golyó formájú, hiszem szemet készítünk!) Öntsük egy hőálló edénybe a szószt, fektessük bele a gombócokat, és mindegyik közepére helyezzünk egy-egy karika olívabogyót. Süssük nagyjából 20 percig, természetesen előmelegített sütőben. A spagettit főzzük meg, tálaláskor ügyeljünk arra, hogy a szemek felfelé nézzenek.
Tipp: Kínáljunk vörösbort a fogáshoz!
Halloween muffin kétszínű krémmel
Hozzávalók
A muffin tésztához:
- 4 nagy tojásfehérje
- 2,5 dl tej
- 40 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 17 dkg vaj
- 2 vaníliarúd kikapart belseje (vagy 2 teáskanál vanília esszencia)
- 1 csomag sütőpor
- csipetnyi só
- narancssárga és fekete ételfesték
Krémhez:
- 17 dkg porcukor
- 11, 5 dkg vaj
- 2 teáskanál vanília paszta
- 1 evőkanál tej
Egy nagy edényben keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport. Adjuk hozzá a puha vajat, a tej felét és a kikapart vaníliát, vagy a kivonatot. Robotgépben alacsony fokozaton keverjük addig, amíg egynemű masszát nem kapunk. Majd magasabb fokozaton egyesével adjuk hozzá a tojásfehérjét, és dolgoztassuk a gépet legalább 20 másodpercig, mielőtt beledobnánk az újabb fehérjét. Ha a tojások elegyedtek a tésztában, adjuk hozzá a maradék tejet. Osszuk el a tésztát két részre. Az egyik felét narancssárgával, a másik felét pedig fekete ételfestékkel színezzük be, majd keverjük össze. Öntsük muffin formába (célszerű papír bélést is használni, úgy dekoratívabb lesz a végeredmény), és kb. 20 percig süssük 350 fokos sütőben. A krémhez a vajat és a porcukrot keverjük habosra robotgép segítségével. Amikor már tényleg jó habos és krémes, adjuk hozzá a vaníliapasztát, a tejet, és dolgozzuk össze. Ezt is osszuk két részre, és színesítsük be őket feketével és naranccsal. Tegyük habzsákba, és szépen nyomjuk rá az elkészült muffinokra. Itt találsz segítséget ennek elkészítéséhez.
Tipp: A színeket tetszés szerint variálhatjuk, akár fűszereket is használhatunk a muffinhoz.
Hozzávalók (4 adag)
- 25 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 10 dkg mandulabél
- zöld vagy piros ételfesték, vagy olvasztott csoki
A vajat, a lisztet, a cukrot és a diót és a tojást dolgozzuk össze, rövid időre pihentessük hűtőben. Gyúrjuk ujjnyi vastagra, és formázzunk belőlük ujjakat. Vágjuk 8-10 centisre. A mandulabelet dobjuk be 5 percre forró vízbe (ne legyen tűzön). Húzzuk le a barna héját, majd áztassuk 3-4 percig az ételfestékben. Az ujjacskákat kenjük meg tojássárgájával, a mandulákat helyezzük el a rudak végén, hogy “körmökként funkcionálhassanak”.
Tipp: A festéket több helyen is használhatjuk, lehet piros a “körömágy”, befesthetjük a “körmöket”. A rudakból formázhatunk különböző méretű ujjakat is.
A cikk forrása a http://socfest.hu/
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: