Gasztropause

Rozmaringos csirkecomb párolt káposztával

Világ életemben utáltam nagyanyám sertészsírban sült sós csirkecombját. Szerencsére nem nézi a blogomat, mivel gépe sincs. Volt lakótársam viszont az egész csirkecombot órákig sütötte “aligfűszerekkel“, és nem tudom az időzítés volt-e jó, éhes voltam, vagy tényleg ízlett, de annyira jól esett mindig, hogy megihletett. Továbbgondolva elkészítettem a magam rozmaringos verzióját. Már csak egy kis fehérbor kellett volna, hogy jól nyakon öntsem vele. vagy magam…

Nyertes és magyaros

Amire szükséged lesz

  • alsó-felső csirkecomb (személyenként)
  • krumpli (fejenként 2 kicsi)
  • rozmaring ág (2 comb felett legalább 2)
  • vaj, só, frissen őrölt bors
  • 2 fokhagymagerezd per csirkecomb

A körethez

  • 60 dkg vörös káposzta ( 4 embernek elég lesz)
  • 1 fej lila hagyma
  • kb. 5 cl vörösborecet
  • olívaolaj max. 2 evőkanál
  • 2 evőkanál cukor
  • só, kevés szerecsendió és kömény őrölve babér levél

No először is a csirkét jól megmossuk, eltávolítjuk a hanyag hentesek tollmaradványait, majd a comb bőre alá és a húsba beletuszkoljuk a csíkokra vágott fokhagymát, bitang módra besózzuk és állni hagyjuk kicsit. Egy sütőbe való edényt (talán a jénai a legjobb ide) kivajazunk vékonyan, hisz a combon van ám zsír, és beletesszük a csirkét, megszórjuk frissen őrölt borssal ( a tarka jól feldobja), melléhelyezzük a rozmaring ágat és felöntjük egy kevés ( kb. fél cl. vízzel), így kis hőfokon fedő alatt sütjük.

Az előzőleg a vékonyra szelt káposztát besózzuk, mert legalább fél óra, míg normálisan levet ereszt, majd kicsavarjuk a felesleges nedvességet és egy edénybe kevés olívaolajat öntünk. Ha jó forró, üvegesre pároljuk benne a lila hagymát, utána kicsavart káposztát adjuk hozzá.

Jöhet bele a cukor, amivel együtt forgatjuk kicsit a keveréket, hogy cseppet karamellizálódjon, aztán felöntjük a vörösborecettel és legalább annyi vízzel. Hagyjuk főni, akkor jó, ha megpuhult. Előfordulhat, hogy igényelhet még vizet, segond. Ízesítsük babérlevéllel, késhegynyi szerecsendióval és ugyanennyi köménnyel.

A csirkét, ha már kezd színe lenni, vegyük ki és rakjuk alá a vékonyra vágott krumplit egy csepp sóval. Addigra a víz nagyja elpárolog és a krumpli is átveszi majd a rozmaring csodálatos aromáját. Még mindig alacsony, de az előzőnél magasabb hőfokon süssük. Ha kész a krumpli, vegyük ki és a csirkét süssük immár fedő nélkül jó nagy lángon. A végeredmény hihetetlenül aromás krumpli, hihetetlenül aromás és omlós csirkével, ami meglepő módon mégsem száraz. A titka talán az, hogy minél hosszabb ideig kell sütni, sokáig alacsony hőmérsékleten és csak az utolsó 10 perc legyen magas lángon.

Tipp: Ehhez a fogáshoz a liba és a kacsa is tökéletes. a vörös káposztát pedig kipróbálhatjuk kolbászhoz vagy hurkához.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Miner.hu says:

    Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: http://www.facebook.com/gasztro.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!