Csörög a, csörög a…
Ezzel a sütivel már általános iskolában hódítottam,amikor is farsangra készítettem (na jó,némi anyai segítséggel). Mindenesetre a chipsek, kólák mellett nagyot aratott a bohócok, királylányok, állóórák és seriffek körében. Azóta jó néhány év telt el, de a csörögefánk még mindig csörög.
Amire szükséged lesz
- 5 tojássárgája
- 35 dkg liszt
- 1 kis kanál cukor
- kb. 1 evőkanál tejföl
- reszelt citromhéj
A lisztet összegyúrjuk a cukorral, pötty sóval. Esetleg vaníliás cukorral is fel lehet tuningolni, sőt sokan rumaromát is tesznek bele. Utána mehet bele a maradék nedves anyag készlet, a tetszőleges mennyiségű (de épphogy csak egy kis pikantériát adjon) citromhéj és a tojássárgája. A tejföl mennyisége a tészta keménységétől függ, ezért célszerű azt belerakni utoljára. Ha a tészta túl kemény, a tejfölből mehet még bele.
Utána nagyjából egycentire kinyújtjuk a tésztát. Párhuzamosan csíkokra vágjuk, majd azokból rombuszokat alkotunk. A rombuszok közepét meg bevágjuk és az egyik sarkát áthúzzuk rajta. Huh, entschuldigung, de a recept könyvben még bonyolultabban írták.
No, ha megvagyunk, bő forró olajban kisütjük. A forró darabokat azon frissiben meghempergetjük porcukorban, azért sem kell sok cukor a tésztába. Annyi mennyiséget érdemes egyszerre kisütni, ami tutira elfogy, mert könnyen kiszárad. Mindenképpen jól elzártan kell tárolni.
Egyébként amiatt senki ne aggódjon, hogy a tojásfehérje pocsékba megy. Múltkor halottam egy tv-s dokitól, hogy arcra kenve a fehérje fiatalít. Ím’ egy újabb módja a felhasználásának. 🙂