Nem tudom, csak én látom-e így, de mintha a lencse is beállt volna a menzatraumák közé. Pedig a lencse(főzelék) finom, de ezt is csak azok tanúsíthatják, akik kóstolták már a konyhás Manyi néni főztjén kívül is. Szóval, akinek már volt mersze otthon lencsét készíteni, vagy aki szereti az indiai ízeket, az feltétlenül készítse el ezt az ételt. Nem pont főzelék, de laktató és nagyon finom. No meg egész olcsó.
Amire szükséged lesz
- 20 dkg bármilyen lencse
- 1 csapott tk. kurkuma
- 1 púpozott tk. koriandermag
- 2 fej apróra vágott lilahagyma
- 3 finomra vágott paradicsom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- friss 1×1 centis gyömbér, vagy őrölt
- olaj,só,
- őrölt csilipaprika
Egy serpenyőben forrósítsuk meg az olajat. 2-3 evőkanálnál semmikép nem kell több, ezért lehet olívaolaj is, dobjuk bele a koriandermagot, és pirítsuk addig, míg pattogni kezd és kijön az aromája. Tegyük bele a lilahagymát és süssük aranybarnára. Addig elkészíthetjük a gyömbéres-fokhagymás pürét, amiből nagyjából egy evőkanálnyi kell. Ez körülbelül 2-3 gerezd zúzott fokhagymával összekevert 1×1 centis reszelt gyömbérnek felel meg. De ugyanolyan jó őrölt gyömbérrel is, csak ilyenkor nem lesz egy kanálnyi. Ezt adjuk a hagymához a chilivel együtt és pirítsuk pár percig, nehogy odakozmáljon. Én próbáltam már friss chilivel, és az is nagyon jól működik, de a magozás után még pár napig csípett az ujjam. Viszont-bár ezt nem sokan hiszik -a chilinek valóban van íze, mégpedig nagyon jó.
Na szóval mehet bele a paradicsom. Ki-ki hogy szereti héjastul, vagy anélkül. Főzzük 15-20 percig, nagyjából addig, amíg pépesedni nem kezd a paradicsom. Ezután mehet bele a félkész lencse, amit utolsó simításként puhára főzünk lassú lángon. Nem tudom az mennyi idő, mindig hamarabb levettem a tűzről ezt a kaját, mert nem bírtam várni vele.
Tipp: Ha friss koriander zölddel díszítjük, az külön zamatot ad.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: