Gasztropause

Ferdinánd fánk

Valójában nem is fánk, hanem tekercs, vagy csiga, de valamiért nálunk így él a köztudatban. Ha jól tudom, ezt a jellegzetes, kelt tésztából készült édességet a paraszti lakodalmakon rendszeresen fogyasztották. Az idő múlása viszont nem fogott ki rajta. Ma is ugyanolyan jó. Egy dolog viszont rontja a renoméját, nagyon macerás és hosszú ideig tart elkészíteni. Nem csoda hát, hogy alkalmi étel. Viszont legalább egyszer mindenképp érdemes nekiveselkedni. A családban nálunk is hagyomány, hogy időnként nyaggatjuk a nagymamát vele.
ferdinand
Na ez nem piskóta!

Amire szükséged lesz

kovászhoz

  • 2 dl tej
  • 3dkg élesztő
  • 2 tk. cukor
  • késhegynyi só

A hideg vagy langyos tejben az élesztőt megfuttatjuk a cukorral és a sóval.

tésztához

  • 1/2 kg finomliszt
  • 3 tojás sárgája

A lisztet, a tojássárgáját, a kovásszal összekeverjük. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd megkelesztjük valami meleg helyen kábé 1 órán keresztül, amíg megdagad.

töltelék

  • 25dkg margarin
  • 25dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A margarint a kétfajta cukorral nagyon habosra keverjük. A tésztát kinyújtjuk kb. 1,5 centisre és jó vastagon, egyenletesen rákenjük a tölteléket. A tészta két oldalát befelé tekerjük, addig,hogy kb. 2cm-s rés legyen köztük.

valahogy így

Középen kettévágjuk, így két rudat kapunk. Egy jó alaposan kivajazott és meglisztezett lábosba 5-6 centis darabokat vágunk a tekercsekből és úgy helyezzük el őket az edényben,hogy maradjon köztük elég hely. Hagyjuk még másfél órán át kelni.

Ezután mehet a sütőbe. Amikor félig megsült, kivesszük és jó alaposan megborítjuk a vaníliás-cukros tejföllel. Ha már kissé megpirult a tejföl, illetve Ferdinánd már beszippantotta magába a nagy részét, akkor fogunk egy tálat és ráborítjuk a szépséget, hogy az alja legyen felül. Ebben a formában, olyan,mint egy torta.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia!Gázsütőben közepes lángon sütjük (kb. 180 fok. Amíg félig megsül az nagyjából 20-30 perc, amikor már kezd pirosodni a teteje.

  2. Anonymous says:

    sziaazt meg tudod írni, hogy hányfokos sütőbe és mennyi ideig kb ‘félig’ megsültre?köszi,fanni


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!