Gasztropause

Sárga túró

A minap hirtelen eszembe jutott ez a húsvéti étel, és az, hogy nem annyira ismert. Ez utóbbi feltevésem nem jött be. Csak az interneten is rengeteg recept található. De mivel ez egy szabolcsi recept, és a nagymamám onnan származik, még jó, hogy bemutatom én is. Eredetileg édesség (gyakran mazsolával készítik), de én amióta csak ismerem, mindig sonkával, kaláccsal és zöldségekkel ettem.

A kis dundi mindenit!

Amire szükséged lesz

  • 1,5 liter tej
  • 16 tojás
  • 10 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • géz vagy laza szövésű textil

A lényeg a tojás és tej mennyiségének aránya. 1 liter tejhez 10 tojás kell. Mi most  1,5 liter tejjel és 16 tojással dolgoztunk. A  tojást és a cukrot habverővel jól felverjük. Egy tojáshoz nagyjából egy csapott evőkanál cukrot számítsunk. A tejet felforraljuk, utána mehet bele a tojás. Közepes lángon folyton kevergetjük, amíg kezd csomósodni. Akkor jó már, ha teljesen összetúrósodott és a leve átlátszó lesz. A levét egyébként fel lehet használni, hasonló íze van, mint a madártejnek.

Egy edényt belülről kibélelünk egy gézzel,vagy valami hasonló anyaggal és azt megtöltjük tetszőleges túróval. Az anyagot összetekerjük és szorosan megkötjük. Felakasztjuk valahova-a kilincs ideális, hogy kicsöpögje magát pont ezért tálat rakunk alá. Ha kicsit kihűlt, formázhatjuk, nyomkodhatjuk egy kicsit a gézben, ha nem tökéletes. Viszont csakis akkor vegyük ki az anyagból, ha a sárga túró teljesen kihűlt, különben szétesik.
Érdemes fele adaggal kezdeni, mert nem lesz olyan kevés.
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!