A minap hirtelen eszembe jutott ez a húsvéti étel, és az, hogy nem annyira ismert. Ez utóbbi feltevésem nem jött be. Csak az interneten is rengeteg recept található. De mivel ez egy szabolcsi recept, és a nagymamám onnan származik, még jó, hogy bemutatom én is. Eredetileg édesség (gyakran mazsolával készítik), de én amióta csak ismerem, mindig sonkával, kaláccsal és zöldségekkel ettem.
Amire szükséged lesz
- 1,5 liter tej
- 16 tojás
- 10 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- géz vagy laza szövésű textil
A lényeg a tojás és tej mennyiségének aránya. 1 liter tejhez 10 tojás kell. Mi most 1,5 liter tejjel és 16 tojással dolgoztunk. A tojást és a cukrot habverővel jól felverjük. Egy tojáshoz nagyjából egy csapott evőkanál cukrot számítsunk. A tejet felforraljuk, utána mehet bele a tojás. Közepes lángon folyton kevergetjük, amíg kezd csomósodni. Akkor jó már, ha teljesen összetúrósodott és a leve átlátszó lesz. A levét egyébként fel lehet használni, hasonló íze van, mint a madártejnek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: